جهش تولید با مشارکت مردم
پنجشنبه ،08 خرداد 1404
سازمان جهاد کشاورزی استان زنجان
  • 1401/03/28 - 08:32
  • - تعداد بازدید: 3
  • - تعداد بازدیدکننده: 3
  • زمان مطالعه : 10 دقیقه

مشکلی در تامین و توزیع کالاهای مصرفی زنجانی‌ها نداریم

روح الله حسنی بعد از ظهر26 خردادماه در نشست خبری با بیان اینکه استان زنجان 839 هزار هکتار اراضی بخش زراعی، باغی و گلخانه‌ای، صنایع غذایی و تبدیلی، آبزی‌پروری و دامی دارد، اظهار کرد: در سطح استان زنجان 100 هزار نفر بهره‌بردار کشاورزی وجود داشته و سالانه 3 میلیون تن محصولات زراعی و باغی در استان تولید می‌شود که معادل 2.45 درصد محصولات کشوری در این عرصه بوده، از این رو تولیدات در بخش زراعی، باغی و دامی قابل توجه است.

ایسنا/زنجان رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان گفت: در تامین و توزیع کالاهای مصرفی مشکلی نداریم.

روح الله حسنی بعد از ظهر 26 خردادماه در نشست خبری با بیان اینکه استان زنجان 839 هزار هکتار اراضی بخش زراعی، باغی و گلخانه‌ای، صنایع غذایی و تبدیلی، آبزی‌پروری و دامی دارد، اظهار کرد: در سطح استان زنجان 100 هزار نفر بهره‌بردار کشاورزی وجود داشته و سالانه 3 میلیون تن محصولات زراعی و باغی در استان تولید می‌شود که معادل 2.45 درصد محصولات کشوری در این عرصه بوده، از این رو تولیدات در بخش زراعی، باغی و دامی قابل توجه است.

وی با اشاره به اینکه ارزش تولیدات کشاورزی استان زنجان 183 هزار میلیارد ریال است، ابراز کرد: اگر این رقم را به میزان فعالان این عرصه تقسیم کنیم، به طور متوسط هر کشاورز سالانه 183 میلیون تومان درآمد خواهد داشت.

این مسئول افزود: جعمیت حوزه دامی یک میلیون و 913 راس است که از این میزان دامداری‌های کوچک 209 واحد، صنعتی 383 واحد و طیور 327 واحد است.

حسنی در خصوص میزان تولیدات زراعی تشریح کرد: تاکنون 2 میلیون و 298 هزار تن در مقوله زراعت، 580 هزار تن در حوزه باغبانی و 249 هزار تن در بخش دامی تولید داشته‌ایم. همچنین حدود 18 هزار تن انواع ماهی از فرآورده‌های تولید بخش آبزی استان زنجان است.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان با اشاره به اینکه تولیدات در بخش کشاورزی ضامن تامین امنیت غذایی است، بیان کرد: استان زنجان علاوه بر اینکه توانسته است در تولید برخی محصولات کشاورزی خودکفا شود، بخشی از تولیدات خود را نیز به سایر استان‌ها صادر می‌کند؛ چراکه مازاد تولید وجود دارد، با این حال این استان رتبه اول کشوری در سطح تولید زیتون، رتبه دوم سیر، رتبه سوم عدس و نیز جایگاه چهارم لوبیا و فندق را دارد.

وی با اشاره به اینکه بیش از 50 درصد از اراضی کشاورزی استان زنجان به آبیاری نوین تجهیز شده است، اذعان کرد: این استان پتانسیل تولید سالانه 27 هزار تن آبزی را داشته و در معیشت مردم تاثیر قابل توجهی دارد.

حسنی با اشاره به اهم دستاوردهای این سازمان، گفت: ژن چندقلوزایی، برگزیدگان ملی در سه سال متوالی، بزرگ‌ترین زنجیره پروژه بوقلمون، تولید جوجه بوقلمون، صدور اولین سند تک‌برگ، ضریب مکانیزاسیون بالاتر نسبت به کشور و ... از جمله این‌ موارد است.

وی با بیان اینکه در بحث انتقال آب و احداث کانال‌ها، 280 کیلومتر لوله‌گذاری انجام شده، ادامه داد: 16 ایستگاه پمپاژ و شش سد خاکی نیز توسط سازمان جهادکشاورزی احصا شده است.

این مسئول با اشاره به اجرای طرح حدنگاری و رفع تداخل، اظهار کرد: حدود 353 هزار هکتار در استان حدنگاری انجام گرفته که جزو استان‌های پیشتاز در این زمینه هستیم.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان با اشاره به طرح‌های در دست اجرا، از افتتاح و توسعه چند فقره گلخانه خبر داد و ابراز کرد: در بحث تامین کالا تا این لحظه مشکلی نداشتیم و همان‌طور که دیدید به دلیل کثرت در بازار در خصوص مرغ و تخم‌مرغ، قیمت‌ها شکسته و حتی از قیمت مصوب نیز کمتر شد.

حسنی یادآور شد: همچنین در بحث توزیع عادلانه کالاهای اساسی و کشاورزی مشکلات زیادی داشتیم، به گونه‌ای که توزیع متوازن و عادلانه برقرار نبود اما برنامه‌ای که دنبال می‌کنیم، ایجاد بازارهای محلی، تنوع‌بخشی به فروش کالاها، استفاده از امکانات روز مثل فروش اینترنتی و کنترل و مدیریت توزیع کالا در سطوح مختلف استان است.

وی افزود: اکنون بحث بازرسی و پایش میدانی، بحث کمیت و کیفیت و نیز بحث قیمت کالاها را دنبال می‌کنیم. با همه مشکلات بودجه‌ای و ساختاری، تلاش‌مان را کردیم با همکاری ارگان‌های دولتی 70 تا 80 تیم نظارتی در سطح بازار ایجاد کنیم تا در راستای عملیاتی شدن طرح مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها حرکت مثبتی داشته باشیم.

حسنی عنوان کرد: این سازمان در موضوع نان نیز هم در اجرا و هم در بازرسی و نظارت کارهای زیادی انجام داده است که در این راستا می‌توان به ایجاد بازارهای موازی به خاطر موضوع تنظیم بازار اشاره کرد؛ چرا که نمونه‌هایی را در رابطه با گوشت مشاهده کردیم، به همین خاطر در صدد هستیم محصولات کشاورزی در اختیار مردم قرار گیرد. آزادسازی قیمت‌ها اتفاق افتاده و اکنون در مرحله تثبیت قیمت‌ها هستیم. برای کالاهای اصلی قیمت تعیین شده و تصمیمات کلان کشوری در اینکه چقدر این طرح موفق باشد، بسیار موثر است، از این رو باید ابتدا کالا در بازار وجود داشته باشد و بعد روی قیمت بحث بکنیم، به خاطر همین بحث تولید بسیار مهم است.

وی اضافه کرد: در حوزه گوجه‌فرنگی تلاش‌مان این است که به تولید این محصول تنوع دهیم و در این خصوص صنایع غذایی بهروز و دشت مشکات که کارخانه رب است، در همین راستا فعالیت کرده تا هم تولیدات را فرآوری و هم به ارزش‌افزوده بالاتری برسانیم. طبق برنامه اعلام شده صنایع غذایی بهروز تا پایان سال 1403 و دشت مشکات تا پایان امسال قابل بهره‌برداری خواهد بود.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان در خصوص مصرف آب در حوزه کشاورزی تشریح کرد: در خصوص مصرف آب، آمار و اطلاعات مدون و دقیقی در دسترس نیست. حدود یک میلیون مترمکعب استحصال آب در برداشت آب زیرزمینی است که 300 هزار مترمکعب آن برداشت غیرمجاز است. برنامه‌ها در جهت کاهش برداشت آب بوده و در سال‌های گذشته سیر برداشت آب روند نزولی داشته است.

این مسئول با یادآوری اینکه از طرفی مقدار آبی که در اختیار کشاورزان قرار می‌گیرید، مقدار مشخصی بوده و کشاورز متناسب با آن و با اطلاع از شرایط اقدام به کشت محصول می‌کند و کشاورزان اطلاع کاملی در خصوص اینکه کشت چه محصولی به صرفه است، دارند، افزود: در بحث الگوی کشت کشاورزی هشت محصول اساسی را در سطح برنامه‌های کشوری دنبال می‌کنیم که شامل گندم، جو، سویا، پنبه، کلزا، عدس و ذرت‌های دامی بوده و در بحث محصولات جالیزی نیز سبزی سیفی بیشتر کشت گلخانه‌ای مدنظر است.

وی ادامه داد: به دلیل برداشت زیاد آب در سال‌های گذشته، امروز با بیلان منفی آب روبه‌رو هستیم که یکی از راهکارها این است که کشت زمین را به گلخانه تبدیل کنیم. از طرفی سند سازگاری با کم‌آبی طراحی شده که دستگاه‌های مختلف، وظایفی را در این زمینه بر عهده دارند. در موضوع انسداد چاه‌ها نیز به شدت عقب هستیم و مشکل دیگر اینکه ما روشی برای اندازه‌گیری دقیق مقدار مصرف آب چاه‌ها نداریم.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان در رابطه با محصولات پرآب، تصریح کرد به طور حتم ماموریت ما زمانی شروع می‌شود که بتوانیم با وجود کم‌آبی، تولید را تثبت کنیم.

وی در خصوص کشت برنج نیز ابراز کرد: ظاهر قضیه با واقعیت متفاوت است. برنج یک محصول ریشه‌دار در زنجان بوده و از اولین سرشماری در سال 52، زنجان رتبه هفتم تولید برنج را دارد. به لحاظ توپوگرافی، بافت خاک و غیرحاشیه رودخانه‌های ما قزل‌اوزن و زنجانرود فقط مناسب کشت برنج بوده و ما هنوز کشت جایگزین برای این محصولات با توجه به سطح درآمدی و بافت خاک نداریم.

حسنی با اشاره به مصوبه‌ای که هیئت وزیران درباره استان‌های تولیدکننده داشته است، اظهار کرد: درخواست ما این بوده که جزو استان‌های تولیدکننده قرار گرفته و در جاهایی که بیشینه تولید داریم، آب‌های سطحی مورد استفاد قرار گیرد. به هیچ وجه استفاده از آب‌های زیرزمینی را مناسب نمی‌دانیم و همه اقدامات لازم را برای جلوگیری از این کار انجام داده و خواهیم داد.

وی با اشاره به سند سازگاری با کشت آبی، یادآور شد: همه ساله 50 هکتار از اراضی کشت برنج کم شده و به کشت‌های جایگزین اختصاص داده می‌شود، به طوری که ما امروز از 3200 هکتار سال 97 به 2085 هکتار رسانده‌ایم.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان تشریح کرد: اعتقادی به ممنوعیت کشت برنج نداریم؛ چرا که ما الان هیچ خدماتی به لحاظ کود و تسهیلات به برنج‌کار اختصاص ندادیم و محدودیت‌هایی که قانون لحاظ کرده را نیز اعمال کرده‌ایم اما به دنبال رفع برخی از این محدودیت‌ها نیز هستیم.

وی با اشاره به احداث پروژه‌های بزرگ سد و آبخیزداری در سال‌جاری، گفت: ما در موضوع آب مورد ظلم واقع شدیم. میزان آب تاسیسی استان زنجان کم است و ما مخالف صرفه‌جویی در آب نیستیم، بلکه کشاورزان هوشمند و آماده برای این کار هستند، اگر چه در بخشی از اراضی کشاورزی که آب غیرمجاز برداشت می‌شود، به شدت برخورد خواهیم کرد اما مخالف کشت برنج نیستیم.

این مسئول متذکر شد: سیاست‌های تشویقی نیز در این راستا در نظر گرفته شده است که مردم همکاری در انسداد چاه‌ها و برداشت نکردن از منابع آب زیرزمینی تشویقی دریافت کنند.

وی راه‌حل این قضیه را کشت گلخانه‌ای دانست و اظهار کرد: از وضعیت معیشت مردم و خواسته کشاورزان آگاه هستیم. افزایش سود برای کشاورزان در محصولات استراتژیک، آن‌ها را ترغیب به کشت محصولات اساسی مثل گندم خواهد کرد، از طرفی شهرک‌های گلخانه‌ای در مصرف نشدن آب تاثیر زیادی خواهد داشت.

این مسئو با بیان اینکه زیتون محصول ویژه‌ای در ایران است، بیان کرد: زیتون محصولی است که فرآورده آن در ارزش‌افزوده زیادی به همراه خواهد داشت، از این رو تهیه زیرساخت برای فرآوری زیتون حائز اهمیت است.

حسنی با اشاره به اینکه ماندگاری سیر خام بسیار پایین است، گفت: این‌ها چالش‌هایی است که کشاورزان با آن درگیر هستند، در حالی که بازار خرید این محصولات به صورت هوشمندانه برای پایین آوردن قیمت فعالیت می‌کند، از طرفی باید زیرساختی داشته باشیم که مانع رفع این مشکلات نشود.

وی با بیان اینکه دولت مکلف به احداث سردخانه یا کارخانجات فرآوری نیست، تشریح کرد: نقش ما تنظیم‌گری است و دخالت بی‌جا در خیلی از مسائل موجب عملکرد نامطلوب می‌شود؛ چراکه گاهاً کشاورزان اطلاعات خوبی بر حسب تجربه دارند.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان با تاکید بر اینکه پیگیر سرمایه‌گذاری در کشاورزی شهرستان طارم هستیم، تصریح کرد: در خصوص سردخانه‌ها به خصوص موضوع فرآوری در زیتون، موفق‌تر از سیر بوده‌ایم.

حسنی با بیان اینکه حمایت و خرید تضمینی دولت پایدار نیست، عنوان کرد: نبود زیرساخت و کارخانجات فرآوری سبب شده است زیتون استان زنجان با نام شهرهای دیگر عرضه شود.

وی از احداث شهرک فرآوری زیتون در طارم خبر داد و اضافه کرد: محصول خام ما به سایر شهرها رفته و به نوعی فرآوری یا بهینه شده و خریدار نیز به اسم خود آن را به فروش می‌رساند. تنها راهکار توسعه زیرساخت‌ها و تشویق سرمایه‌گذاران است که ما به اندازه‌ای که اختیارات داریم، در این راستا اقدام خواهیم کرد.

رئیس سازمان جهادکشاورزی استان زنجان در خصوص حمایت از کشاوزان گفت: حمایت کم است اما به لحاظ تامین و توزیع کود در سال گذشته استان در جایگاه خوبی قرار داشت. اگر چه افزایش قیمت کود با حذف ارز 4200 تومانی مشکلاتی ایجاد کرد اما با نگاه فنی متخصصان کشاورزی، کود به اندازه کافی در اختیار کشاورزان قرار گرفت و طبق محاسبات، مناسب آب و خاک است.

وی با اشاره به تامین اعتبارات در قالب تسهیلات بانکی به کشاورزان خاطرنشان کرد: بخشی از تامین مالی تولید را در قالب تسهیلات بانکی داریم. مقدار کمی هم در رابطه با جبران خسارت‌های کشاورزی با بودجه دولتی کشاورزی در اختیار سازمان قرار می‌گیرد. در کنار این، کارهای ترویجی و آموزشی نیز برای کشاوزان انجام داده‌ایم.

 
  • گروه خبری : خبر ویژه
  • کد خبر : 45042
کلمات کلیدی
فرزانه  رحیمی
خبرنگار

فرزانه رحیمی

عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید
تنظیمات قالب